Българските фермери трябва да бъдат част от схемата за доставка на пресни плодове, мляко и млечни продукти за детските заведения по европейската програма „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и председателят на ресорната комисия в парламента Десислава Танева изразиха тази позиция днес, 31 май, по време на разискване в парламента. По думите на министъра, над 450 хиляди български деца се обслужват по схемата в детските градини и училищата.
 
Прякото участие на фермери в доставките на плодове е само 4%, докато останалите 96% се осигуряват от търговци. За млякото съотношението е 9% от производителите и 91% от търговци. Има пет фирми, всяка от които обслужва между 200 и 300 учебни заведения. 
 
„Даването на възможност на производителите да се включат в този процес е нещо, което трябва да направим“, каза министър Порожанов.
 
В същото време той отхвърли твърденията от опозицията, че съществува монопол на някои производители по училищните схеми. 
 
„Политиката на подкрепа на производителя трябва да продължи. Целта е подкрепа на българското производство“, коментира Десислава Танева.
 
 
Депутатът от левицата Георги Стоилов критикува съкратения наполовина срок за обществено обсъждане на проекта за промени в наредбата за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които правителството прие на 23 май. Днес, 31 май, изтича срокът, в който директорите на учебни заведения могат да заявят участие в схемата.
 
„Кой носи отговорност за закъснението и за липсата на каквато и да е комуникация с тези, които досега са изпълнявали тези ангажименти и са доказали възможността да реализират програмите“, попита Стоилов, като допълни, че наредбата е предизвикала множество жалби. 
 
Той допълни, че на инат се приема нормативен акт, който създава сериозно безпокойство за това дали все пак българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти.
 
„Не смятам, че по някакъв начин сме нарушили какъвто и да било интерес. В Комисията по земеделие никой не беше против. Имаше  въздържали се, но не и против“, отговори министърът.
 
Една от промените в наредбата е, че плодовете през новата учебна година ще се доставят по фиксирани цени, определени от министерството. Освен това, всяко от учебните заведения, които участват в схемата, ще трябва да разгледа всички постъпили предложения от заявители за доставка, а не само от тези, които е поканило.