Капризите на времето попречиха на руските фермери да засеят тази година пролетна пшеница на всички предвидени площи.
 
 
Заради мокрото и студено за сезона време нивите, заети с тази култура, намаляха до 50-годишен минимум, стана ясно от информация на руския изследователски център „СовЕкон“. Сеитбата на пролетниците в Русия приключи. През тази седмица излезе и отчетът за кампанията.
 
Според експертите на Центъра, пролетна пшеница е засята на 12,3 млн. хектара. Подобна стойност отчитат и оперативните данни на руското Министерство на селското стопанство. Според тях, към 22 юни зърнената култура заема 12,2 млн. хектара или със 7,4% по-малко в сравнение с миналата година.
 
В началото на сеитбената кампания се очакваше тези площи да бъдат значително по-големи. На мартенското заседание на „Зърнения клуб“ в Русия, например, експертите на „СовЕкон“ направиха прогноза за 12,7 млн. хектара с пролетна пшеница.
 
 
Основната причина за намалението е лошото време в Сибир. Средномесечната температура по време на сеитбената кампания тази година беше с 4-5 градуса по-ниска от обичайното, а количеството на валежите надхвърли 3-кратно средностатистическите норми. 
 
В някои зърнопроизводителни райони на Сибир падна и сняг през май. Съответно площите с пролетна пшеница там през тази година с 0,7 млн. хектара по-малко в сравнение с миналата пролет.
 
Затова анализаторите понижиха прогнозата си за общото производство на пшеница през тази стопанска година в Русия от 73,1 млн. тона на 72,5 млн. тона. Анализаторите допълват, че не е изключено и по-нататъшно понижение на очакванията за зърнената реколта в страната във връзка със сушата в европейската част на Русия, която засегна също Украйна и Полша.