72 млн. лв. ще бъдат изплатени по схемата за акциза за газьола през декември месец. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков за Фермер.БГ. 
 
Искането на зърнопроизводителите и министерството на земеделието, храните и горите за увеличаване на бюджета по Схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ не е било одобрено от министерството на финансите. 
 
„Затова бюджетът остава 84 млн. лв. До края на годината ще се изплатят 72 млн. лв., а останалите 12 млн. лв. през следващата година“, каза от своя страна зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. 
 
 
През декември ще бъде направено и плащането към животновъдите по схемата за обвързана подкрепа. Във връзка със ставката от над 100 лева, за която направиха прогноза от НОКА, Живков коментира:
 
„Плащането по обвързаната подкрепа ще е в размер между 100 млн. лв. и 120 млн. лв. Що се отнася до ставките по схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, работим по ставките от миналата година".