Плащанията на субсидии по НР 1, НР 2 и НАТУРА ще бъдат направени до края на февруари. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ в оставка Румен Порожанов по време на Петата национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ. 
 
По думите на Порожанов няма причина да се забавят плащанията към земеделските производители. 
"В монента във фонда имаме N на брой одити по вякакви мерки. В момента има одит за част от директните плащания", каза Порожанов.
 
По думите му начертания план за НР-тата ще се запази напълно. Преди да се направят обаче тези плащания, се изисква оценка от министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
Плащането на окончателния слой се очаква да стане в началото на април. По този начин, обясни Порожанев, ще може да се затвори преразпределителното плащане. 
 
 
По отношение на дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика Порожанов заяви, че всички в сектора трябва да изразят своето виждане.
 
„Още от първото полугодие на 2018 г., когато поемем председателството на Съвета на ЕС, ще стартира големия дебат. И 2,5 млрд. евро ежегодно ще влизат в сектора. Земеделският сектор е един много силен сектор“, обясни изпълнителният директор на ДФЗ в оставка. Той допълни, че положението в бранша не е като през 90-те години и подчерта, че нещата вече са структурирани.
 
„Нашето земеделие, в рамките на това, което излъчва като икономика, като работодател е в много силни позиции и българските земеделци са най-приоритетните клиенти на банките. На вас ви се дава пари като влезете да се усмихнете и нашето хвърчащо удостоверение не го искат“, категоричен е Порожанов.
 
Той допълни, че трябва да има симбиоза между администрация, бизнес, ЕК и всички ангажирани общности.
„Тази симбиоза и добрите резултати дразнят“, заяви иронично Порожанов.
 
Той обърна внимание и на първия прием по подмярка 4.1, стартиран през 2015 г.
„Бавим се. Но истината е, че като дойдат 4 000 проекта, ние сме задължени по всички тях да направим ревизия, протоколи. Това отнема поне месец. След това стартира ранкинга. В момента по първия прием по 4.1 договорихме първите 165 млн. евро. Това са проектите с 39 точки. Като подусловие бяха стартирани проекти с между 38 и 33 точки, които да бъдат договорени допълнително. 
Към момента – проектите с от 38 до 33 точки бяха 416. 228 от тях се отказаха и се прехвърлиха към новия прием", обясни Порожано.
 
В момента са договорени 188 проекта, които са на обща стойност 66 млн. лв. субсидии. Останали за дообработка са 20 проекта, който ще бъдат готови до седмица-две.
 
"И тези, които са с 38 и 37 точки ще могат да кандидатстват за плащания. До месец-два 36,35, 34 до 33 ще се освободят бюджети и всеки от бенефициентите, с които имаме договор ще може да кандидатства", допълни изпълнителният директор на ДФЗ в оставка.
 
За новият прием по 4.1 има 3165 проекта. При бюджет 463 млн. лв., заявената субсидия е 1,5 млрд. лв. Проектите вече са на етап за ранкиране. Тук Порожанов спомена, че изискването за строителство затруднява ранкинга. 
„При този бюджет, при свалените тавани, съм убеден, че около 1500 договора ще бъдат подписани“, обобщи финансистът. 
 
 
Още новини от Петата национална среща на земеделските производители.