Не се очаква сериозен недостиг на семена за есенната кампания заради войната в Украйна. Възможно е да липсват само сортове и хибриди. Това заяви пред Агри.БГ Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България (АСИБ):

По какъв начин се отразява войната в Украйна върху търговията със семена?

Безспорно, това е един ужасяващ катаклизъм - както от човешка гледна точка, така и от икономическа. Украйна като един от основните пазари и един от основните производители на продукти за земеделието, със сигурност има огромно влияние върху движението на борсовите цени (на крайната продукция), както и на пазара на продукти за земеделието.

Много голяма част от фирмите в семенарската индустрия имат семепроизводства в тази държава. Това породи напрежение дали ще има достъпност до семена за следващата сеитбена кампания. Ние, като Асоциация и представители на основните фирми в бранша, следим ситуацията. Смея да кажа, че по-голямата част от фирмите успяха да намерят алтернативни възможности и искам да успокоя до някаква степен земеделските производители, че най-вероятно няма да има сериозен недостиг на семена. Възможно е само определени сортове или хибриди да отсъстват от пазара именно поради войната.

В условията на променящ се климат променя ли се търсенето на семена? На какви сортове и хибриди залагат земеделските стопани?

Факт е, че климатичната рамка в нашия регион - включително и в България, много се измени. Факт е, че в последните години сме свидетели на екстремни амплитуди от силни застудявания до силни горещини и засушавания. Тези явления водят до много високи загуби в реколтния потенциал.

Затова към днешна дата земеделските производители много сериозно се обръщат към по-сухоустойчиви селекции и по-конкретно - към тези, които притежават генетичната устойчивост на суша. 


Могат ли семенарските компании да отговорят на това търсене?

Всяка една от фирмите на пазара има подобни предложения в портфолиото си. Аз, като представител на фирма и като председател на Асоциацията, мога да заявя, че това са доминиращата част от сортовете и хибридите на нашия пазар. А целта, разбира се - е да се даде по-голям шанс на културите да оцелеят.

В каква посока очаквате да се променя пазара занапред?

Очакваме една нова тенденция през следващите години - да се търсят сортове и хибриди, които могат да реагират много пластично на резките температурни промени от много студено към много горещо и сухо време. Тъй като физиологията на растението предполага адаптиране и активиране на защитните механизми срещу тези стресови фактори. Сортовете и хибридите, които притежават по-добра адаптивност, ще са по-успешни и ще реагират на тези огромни амплитуди по най-добър начин.