Броят на пчелите в България е намалял с 50% за последните три години. Според регистъра от 2011 г. досега пчелните семейства у нас са намалели приблизително с 200 000. Основната причина, според браншовите пчеларски организации, е в недостатъчното финансиране на сектора, както и в липсата на пчелари-проверители, които заедно с ветеринарните лекари да съблюдават здравословното състояние на пчелите.

 

На пчеларски форум във Варна зам.-председателят на Националния съюз на българските пчелари Янко Янков алармира за липсата на достатъчен контрол от страна на БАБХ. Янков коментира и въпроса с финансовите затруднения на българските пчелари. „Дълго време се опитвахме да защитим финансова субсидия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и най-накрая успяхме. За настоящата година бяха договорени 140 000 лв., но в момента нашият съюз няма възможността да ги усвои, тъй като условията са първо да изразходим сумата с наши средства, след което тя да бъде обезпечена.

 

Няма как да заделим тези пари преди провеждането на мероприятията, които сме планували, в това число и започващият следващата седмица фестивал. Условията, които са поставили от ДФЗ, са неизпълними“, заяви Янков. По данни на ДФЗ през 2015 и 2016 г. отпуснатото финансиране за пчеларите по Програмата за развитие на селските райони ПРСР), ще бъде общо 800 000 лв. За сравнение, бюджетът за програмния период 2008-2010 г. е бил над 7 млн. лв., като от тях са били усвоени 68%, а през 2011- 2013 г. при бюджет за сектора 19 млн. лв. са усвоени 81%.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!