Канадска агротехнологична компания предлага да се използват пчелите в качеството на транспортно средство за доставка на биофунгициди до растенията, информира сайтът agropages.com.

12 ноември: Старт на приема по мерките от Пчеларската програма

Компанията определя разработката си като технология за векторизация на пчелите. Тя се състои в това, че на кошерите се прикрепва диспенсер, в който се сипва прахообразен напълно натурален биофунгицид. При излизате на пчелите от кошера диспенсерът посипва насекомите с праха и по този начин той бива разнесен по растенията.

Когато една пчела кацне на цвете, тя започва да го тресе, за да добие прашец. В същото време фунгицидът ще попадне върху цветето и ще го защити от болестотворни организми.

Един от биологичен агент доставя друг биологичен агент, коментира технологията генералният директор на фирмата-разработчик.

Методът е подходящ не за всички видове фунгициди. Той е удачен в борбата с болести, които поразяват растенията чрез цвета.

В момента технологията се тества с помощта на земни пчели. Изследователите казват, че за обработването по тази методика за хектар ягоди ще са необходими 2,5 кошера земни пчели.

Основно преимущество на новата технология е екологичността й. Освен това отпада необходимостта от пръскане, което замърсява земеделските земи с химикали, включително всички части на растението и плодовете му.

Този начин на внасяне на фунгициди не изисква използването на вода. Той не вреди на насекомите и не понижава качеството на меда.

Предстои технологията да бъде патентована през следващите 6 месеца.