Пчеларският бранш е на път да се обедини - 7 пчеларски организации подписаха споразумителен протокол за обединение и създаване на представителна браншова пчеларска организация, съобщи специално за Фермер.БГ от инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Михайлов е упълномощен от браншовите организации в пчеларския сектор да комуникира с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) относно създаването на новата национална организация в бранша.

 

„Новата пчеларска организация ще бъде регламентирана в промените в Закона за пчеларството. Беше предложено името на новата организация да е Национална представителна пчеларска организация (НППО). НППО ще представлява пчеларите от цялата страна пред националните институции“, обясни инж. Михайлов.

 

На 7 февруари, когато в Плевен се открива най-мащабното пчеларско изложение, ще се проведе форум, на който пчеларите ще изберат членове на работната група, която да изработи устава и да подготви учредяването на новата организация. Михайлов заяви, че НППО трябва да бъде структурирана и да започне работа до средата на 2014 г.

 

Споразумението е подписано от председателите на Съюз на българските пчелари, Национална браншова организация на пчеларите професионалисти, Български пчеларски съюз 1889, Национална браншова организация „Български пчеларски съюз“, Сдружение „Биологично пчеларство“, Национална развъдна асоциация по пчеларство и Национална научна асоциация по пчеларство.

 

„Подписаното споразумение е факт и е депозирано в МЗХ. Сега започваме активна работа по учредяването на Национална представителна пчеларска организация (НППО)“, допълни инж. Михайлов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!