Областният пчеларски съюз „Добруджа” настоява уведомяването на пчеларите за предстоящи третирания на земеделските площи да става чрез казване на информацията на страниците на съответните общини. 
 
 
По този начин стопаните от съответните населени места, които не получават  уведомление чрез SMS или е-mail от земеделските производители, ще могат чрез бърза справка със сайта на дадената общината да получат точна информация за третираните площи и вида на препаратите. 
 
„Така ще можем своевременно да вземем адекватни мерки за предотвратяване евентуално отравяне на пчели и пчелни семейства”, подчерта председателят на Съюза Добрин Добрев.
 
Подобен начин на информиране на пчеларите са започнали общините Шабла и Добричка. „През миналата година се въведе качване на уведомителните писма и схемите на третираните площи за провеждане на растително защитни мероприятия в сайта на тези общини”, подчерта още Добрин Добрев и отчита ползотворността: „Мярката беше оценена много добре от пчеларите в тези общини”.
 
Опасенията на стопаните са свързани с наближаващия активен сезон за третиране на земеделските култури с пестициди. На места активните мероприятия започнаха и вече се започна листното торене на есенниците култури. 
 
 
През последните 2-3 години отравянията на пчелни семейства намаляха в Добричка област и инцидентите са само единични случаи. Според Добрин Добрев едрите земеделски стопани са наясно, че пчелите подпомагат тяхната дейност и реагират своевременно при планиране на растително-защитни пръскания като информират пчеларите.
 
Това става съгласно Наредба 13 от 26 август 2016 г., според която производителите са длъжни да информират пчеларите за мястото, датата и часа на предстоящите третирания с пестициди. Целта на пускането на обяви и на сайтовете на общините е да се предотвратят трагични инциденти.
 
Пчеларите припомнят случаите в село Свобода преди няколко години, когато загинаха 700 пчелни семейства, в община Балчик с отровени пчели от 3000 кошера и в село Росица с 1500 унищожени пчелни семейства при третиране на рапица.