Плакати, лозунги, пчеларско облекло, димящи машинки за опушване на кошерите – това са част от „атрибутите“, с които дойдоха пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) пчелари от Софийско. Днес в почти всички областни центрове се провежда мълчалив протест на пчелари. Те настояват за адекватна държавна политика и субсидиране на сектора, съизмеримо в това на другите въдства в страната, както и с това на колегите им пчелари от съседните на България страни.

 

Протестиращите пчелари споделиха за Фермер.БГ, че разходите, които правят, са големи – закупуване на ветеринарно-медицински препарати, на восъчни основи, защото е задължително ежегодно да се подменят 1/3 от восъчните пити в кошерите, за поддържка и ремонт на кошери, за закупуване на инвентар. „Държавата получава по линия на пчелоопрашването огромен ресурс, а пчеларите не получават нищо“, обобщиха протестиращите. Пчеларите настояват и за подобряване на нормативната уредба в контекста на новия Закон за защита на растенията, както и необходимостта от промяна на Закона за пчеларството.

 

Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, заяви, че спешно трябва да започне работа и по промяна на две от важните за пчеларството наредби – Наредба 15 за третирането на посевите и Наредба 30 за извършването на мероприятия за борба с болестите по пилото и по пчелите. Михайлов припомни, че в края на октомври никъде все още не са извършени задължителните есенни профилактични прегледи на пчелните семейства, което обрича пчеларите на невъзможност да кандидатстват дори по Националната програма по пчеларство.

 

Протестиращите припомниха, че и тази програма за следващия 3-годишен период е намалена с 2.1 млн. лв. и въвежда рестриктивни мерки, което допълнително ще ограничи пчеларите да разчитат на помощ по мерките на програмата. По данни на Съюза на българските пчелари през последните години броят на пчелните семейства е намалял с почти 200 000. Не по-добра е ситуацията и с броя на пчеларите, които по информация на Михайлов, са намалели от 38 000 на 19 000 към момента.

 

На въпрос на Фермер.БГ защо има пчеларски организации, които се обявиха срещу протеста, Михаил Михайлов уточни, че са единици пчеларските организации, които са заявили несъгласие с протестите. „Това е учудващо, защото в крайна сметка всички сме пчелари. Смятам, че тези протести ще са катализатор за по-добри дни за българското пчеларство“, заяви председателят на Съюза на българските пчелари. Според него има пчелари, които не са информирани или са заблудени. За колегите си, които се обявиха против протеста, заяви, че местните организации явно имат други интереси. И уточни, че това не са структури на Съюза на българския пчеларски съюз.

 

Според Михайлов наличието в България на няколко национални организации в сектор „Пчеларство“ в определени моменти създава проблеми, но като цяло създава конкурентна среда, защото всяка от организациите се стреми да работи по-добре за пчеларите. Михайлов сподели, че на среща при министъра на земеделието Димитър Греков пчеларските организации са били помолени да изберат една, която да представлява бранша. „За съжаление, обаче, има определени изисквания за това и към момента нито една организация не може отговори на тези изисквания“, обясни Михайлов.

 

На протеста беше и 82-годишният Георги Асенов от Радомир. Пчелар е от повече от 40 години. По думите му, без пчелите нацията е загубена. На въпрос как се е справял като пчелар през годините, защото секторът никога не е имал финансиране, Асенов „върна лентата“ доста назад и разказа, че по време на войните държавата давала захар на пчеларите, за да могат да си подхранват пчелите.

 

На другия полюс са младите пчелари. Борис Стефанов има пчелин в Тученица, Плевенско и Петя Рангелова, чийто пчелин е във Владая, Софийско. И двамата са любители-пчелари, но са категорични, че пчеларството е един от най-важните сектори. „Солидарни сме колегите, които професионално се занимават с пчеларство, защото виждаме, че е много трудно. Ако един ден реших да превърнем пчеларството от хоби в бизнес, ние ще се сблъскаме със същите проблеми, основен сред които е липсата на държавна политика за сектора“, категоричен е Стефанов. Двама млади пчелари не са регистрирани като земеделски производители, той като работят на трудови договори. Пчелините и на двамата, обаче, са регистрирани.

 

Сред протестиращите беше и Симеон Тодоров, дългогодишен пчелар. Питаме го как вижда бъдещето на пчеларството. „Бъдещето на сектора е много трудно и причината е, че няма судсидиране. Това, което ЕС дава почти не стига до пчеларите. В България системата е такава, че парите просто не стигат. Затова основното ни искане е за директни субсидии на пчелно семейство“, сподели Тодоров. Той е категоричен, че отношението на държавата към сектора носи много повече вреди на пчеларството, отколкото липсата на субсидии.

 

„Пчеларите могат да оцелеят и без субсидии, но трябва да се промени отношението на държавата към пчеларството“, категоричен е пчеларят. Протестиращите пчелари прочетоха декларация, адресирана до министър-председателя и до министъра на земеделието. Стотици пчелари са поставили подписите си под документа, обобщи Михайлов.

 

Пчеларските организации от цялата страна се подготвят за националния протест, който ще се проведе на 23 октомври от 13 ч пред сградата на МЗХ в София.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!