Пчелари негодуват, че отново са вън от финансовата рамка за земеделския сектор, която беше обсъдена между министъра на финансите Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и представители на земеделските организации в България.

 

"Крайно време е всички да разберат за ползата от опрашителната дейност, която извършват пчелите и да се вземат спешни и неодложни мерки за спасяването на целия бранш. Ние не завиждаме на другите сектори, нито имаме нещо против зеленчукопроизводителите, овощарите, свиневъдите и птицевъдите в България.", заяви пред Фермер.БГ Пламен Иванов, Председател на Национален Браншови Пчеларски Съюз.

 

Според Иванов, пчеларите винаги са били толерантни и виниги са подкрепяли фермерите от другите агро-сектори за техните справедливи искания, насочени към защита на техния достоен труд.

 

"Крайно време е да се обърне внимание на пчеларството , та то е в остновата на техните добиви -защото без пчели няма високи резултати, особено в маслодайния сектор. Повече от всякога пчеларството се нуждае от помощ, насочена към дребния производител, повече от всякога са необходими грижи за здравния статус на пчелите!" категоричен бе Пламен Иванов.

 

Агралния доглад за 2010г. сам по себеси показва отрицателния прираст на пчелните семейства, претърпените загуби от отравяния, заразните заболявания и забележете- най-трагичното-починали от глад пчелни семейства. С главоломното покачване на цените на захарта, прогнозите за следващата календарна година се очертават още по-тежки. Припомняме ви, че наскоро Европейския парламент прие поредната декларация в полза на пчеларството, като призна за проблемите в бранша, за необходимоста от спешни и адекватни мерки целящи оцеляването на този отрасъл.

 

Общо за земеделието през 2012 г. са предвидени над 1,3 млрд. лв., от които 838 130 243 лв. европейски средства и 500 285 904 лв. от националния бюджет. От бюджетните средства 384 145 904 лв. са национални доплащания и 116 150 000 лв. са държавни помощи. В помощите за първи път са включени и средства за зеленчукопроизводство и овощарство, свиневъдство и птицевъдство.

От националните доплащания 73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите, а 71 млн. лв. – за животновъдство по схемата на глава животно. За национални доплащания на единица площ бяха обсъдени три варианта за разпределение на средствата. Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за повишаване на подпомагането, така че то да достигне размер от 32 лв. на декар общо европейски и национални доплащания, представители на другите организации, присъствали на срещата предложиха запазване на досегашния общ размер на помощта на единица площ от 28,50 лв. на декар, а предложението на Министерство на земеделието и храните е субсидията да бъде 30 лв. на декар.

 

© 2011 fermer.bg