Пчелари от различни браншови организации ще протестират днес, 10 юни пред Народното събрание. Повод за протеста е искането на група депутати за изнасяне на пчелните кошери извън населените места. Организатор на протеста е Съюзът на българските пчелари.
[news]

Както Фермер.БГ писа в края на май група депутати предложи промени в Закона за пчеларството, според които пчелари, които имат над 10 пчелни кошера трябва да ги изнесат извън населените места, а настаняването на повече от 10 пчелни семейства да се допуска само след писменото съгласие на всички собственици на съседни имоти. 
 
Предложението доведе до напрежение сред пчеларите, които обявиха, че ще излязат на Национален протест. 
 
На заседание на ПК по земеделие преди седмица депутатите оттеглиха предложението си за промени в Закона, но от Съюза на българските пчелари посочиха, че няма да отменят протеста си, тъй като се очаква тези промени да бъдат внеси отново през есента.
 
Протестът на пчеларите ще се проведе от 13 до 15 часа пред сградата на парламента, след което в 15.30 часа представители на браншовите организации са поканени на заседанието на ПК по земеделие, за да обсъдят с депутатите законодателните промени и предложения в Закона за пчеларството.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!