Пчелари от цялата страна излизат на протест в столицата. Производителите недоволстват заради неизплатените субсидии на био пчеларите, намаленият период за преход от конвенционално към био пчеларство и липсата на минимална помощ de minimis за сектора. Протестните действия ще се проведат утре, 31 октомври от 13 до 15 часа пред агроведомството. 
 
 
„Схемата за подпомагане de minimis  и досега не е отворена за пчеларите, а на животновъдите раздадоха 7 млн. лева. Колкото до мярка 11 „Биологично земеделие“ недоволстваме, тъй като бяха изплатили сумите на пчелари, които преминаха в биологично производство, а на тези в преход – не“, коментира Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз.
 
Преходът от конвенционално към био пчеларство вече е намален на една година, като досега този срок беше пет години. Според председателят на съюза така заложено, изпълнението на този критерий е невъзможно.
 
„Това се случва поради пропуск в Наредба 1 от 2013 г., касаеща тълкуването на европейските регламенти. Съгласно наредбата преходът трае една година и който е успял да премине към биологично производство, ще получи субсидия. Трябва да се отбележи обаче, че е почти невъзможно пчеларите да се биосертифицират за една година, тъй като има редица изисквания, които трябва да се спазят. Съществува и Наредба 4, която пък задължава Министерството на земеделието, храните и горите да изплати субсидиите на базата на мярка 11. И двете наредби са свързани, но основният проблем е с Наредба 1“, категоричен е пчеларят.
 
Сред исканията на пчеларите е и задължителен надпис "имитиращ продукт" върху храните, които наподобяват пчелен мед.