Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик се опитва отново да включи  сорта „Пазарджишка капия” в българската сортова листа. Това съобщи директорът на станцията Христина Георгиева пред радио Фокус.

Христина Георгиева се надява опитната станция да успее да се наложи, тъй като преди време в района на Пазарджик се е отглеждала касаплийска капия – с високо сухо съдържание. Тя добави, че след 70-те години до началото на демокрацията най-масово и в най-големи площи този сорт капия се е запазил в района на Бяга, Исперихово в Брациговско, където са се засаждали стотици декари. Там се гледаха по-големи площи и сортът се съхрани донякъде. След 1989 година, по препоръка на Опитната станция по поливно земеделие, тази капия започна да се отглежда в село Росен и нашумя като росенска капия. Там обаче се получиха замърсявания от други сортове заради неспазване на пространствената изолация и в момента има смесица с капията на Нови сад – чушката с високо водно съдържание. Така възникна идеята да се възстанови капията във вида, в който се е отглеждала в България. Тя е месеста и с ниско съдържание на вода, което я прави конкурентноспособна”, каза Христина Георгиева.

Повече от 4 години станцията работи по този сорт и в момента се ориентира да я представи в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол, за утвърждаване като сорт. „Надяваме се това да стане при прибирането на семената в края на тази година“, каза още Христина Георгиева.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!