От 270 до 600 кг/дка са добивите от пшеница до момента, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Жътва: Зърното е добре въпреки дъждовете

„По-високите резултати се получават от полета, на които пшеницата е успяла да поникне и да се развие през есента и не е измръзнала впоследствие. Жънем това, което очаквахме през тази трудна и различна година. Добивите от пшеницата са по-ниски от добивите от ечемик”, допълни още Жекова. 


В цяла Добричка област жътвата върви с пълна пара. До момента са пожънати близо 250 хил.дка, сочат данните на областната земеделска служба. Средният добив за осемте добруджански общини е 528 кг/дка. Най-високи са резултатите на стопаните от община Добричка – 685 кг/дка. 


Пазарът на зърно започва да се раздвижва. 128 000 тона зърно от новата вече е влязло в складовете на добруджанци. При срещи търговците обявяват цена от 290 лв. за тон фуражна пшеница, уточни още Радостина Жекова. Все още няма оферти за хлебна пшеница, тъй като при нея са нужни партиди, а количествата са по-малки. 


В Добричка област вече се жънат последните декари с ечемик. Средният добив е 549 кг/дка. Общият размер на полетата с тази култура е 20 000 дка.