На 19-20 януари 2018 г. в Рим, Италия, Европейската служба за борба с измамите (OLAF) съвместно с италианската фондация Observatory on crime in agriculture and in the agri-food sector проведе 2-дневна Международна Конференция на тема „Пътя на тютюна“. България бе представена от Председателя на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010“  (НАТ-2010) и Президент на UNITAB – Европа Цветан Филев, съобщиха от асоциацията. 
 
 
В дневния ред на Конференцията редица лектори и представители на институции обсъдиха пътя на тютюна в Европа по веригата от доставките на тютюнева суровина до крайният продукт – тютюневите изделия. Събитието бе открито от Д-р Роберто Монкалво - Председател на Италианската фондация Observatory on crime in agriculture and in the agri-food sector. Бяха представени теми:
 
„Законовите рамки и съдебни практики на тютюневата индустрия в Италия и Европа“ от Д-р Салваторе Джакети и адвокат Франческо Аверсано. Д-р Алберто Пертука представи презентация на тема „Законовите рамки на международно съдебно сътрудничество за борбата срещу незаконната търговия с тютюневи изделия“. 
 
Президента на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн (ELTI) Дженарино Масиело изнесе презентация на ELTI. Д-р Карло Сакето представи тема „Ролята на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн за противодействие на незаконния пазар“.
 
Другите теми е първия ден на Конференцията бяха - Еволюцията на престъпното поведение в тютюневия сектор Аурора Ганц, Контрабанда в и извън митнически пространства Д-р Масимо Ди Паскуале, Регулаторната и фискална асиметрия в Европа и техните въздействия върху незаконния пазар на тютюна и противодействие Проф. Ернесто Савона, Международна и европейска стратегия в борбата срещу незаконната търговията с тютюневи изделия ген. Стефано Скрепанти.
 
 
След края на първия работен ден на Конфернецията се проведе първият за 2018 година Управителен съвет на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в Европейския съюз (ELTI). В Борда на браншовиците в качеството си на вицепрезидент на ELTI е Цветан Филев.
 
На втория ден от Конференцията основна тема беше проследимостта на тютюневите изделия. Темите бяха представени от Д-р Алдо Наталини, Д-р Андреа Балданза, Д-р Джузепе Пелечи, Гуидо Калиано и Ерик Люкен.