В началото на седмицата Министър Найденов отново отвори темата за БДС и създаването на Агенция по безопасност на храните, като подчерта тогава, че воля за това в управляващите има, но по пътя на въвеждането на стандарта са се натъкнали на проблем: две фирми в България притежават патента на наименованието „Българско кисело мляко”.  Едната фирма е държавната “Ел Би Булгарикум”, но другата е частна и това би създавало трудности за регистрацията на Българския държавен стандарт за млечните продукти, заяви пред журналисти, миналата сряда министър Найденов.

Тогава той отбеляза, че патента на частната фирма е придобит при предходното правителство и че новото вина няма за това. Само, че министър Найденов пропусна да спомене, волно или неволно, коя е частната фирма придобила патента „Българско кисело мляко”, което сега се оказва и пречка за въвеждане на стандарта.

Днес в сутрешния блок на телевизия Про.БГ стана ясно, че патентът "Българско кисело мляко" държи фирмата на Димитър Зоров, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите. В студиото Зоров обясняваше как не повече от 20-30% общо са истинските млечни продукти на българския пазар. Затова е изключително важно да бъде въведен БДС.

Според него това, че неговата частна фирма държи патента, не би довело до никакви проблеми: „И БДС може да бъде приет и да се ползват тези наименования, с едно условие – всички фирми и предприятия да работят по рецептурата, записана в този стандарт”.

Как ще бъде въведен БДС и каква ще бъде ролята, в случая на притежателя на патента "Българско кисело мляко" предстои съвсем скоро да разберем, но от създалата се ситуация, сякаш проличават бели конци и тънки бодове.

 

Още по темата:

-

Кога ще въведем БДС за млечните продукти и кога ще има Агенция, която да следи за това?