Зърнопроизводителите ще получат европейските субсидии за единица площ, както миналата година. Държавата ще спази досегашния принцип за плащане на субсиидите в началото на следващата година, каза земеделският министър Димитър Греков на среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Близо 1 млрд лева ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година и ще влязат по сметките на земеделските производители през февруари, поясни министърът. Зърнопроизводителите от своя страна настояват изплащането на европейските средства да започне още през 2013 година, тъй като Европейската комисия разрешава това да стане от 16 октомври. По този начин Европейската комисия може да възстанови средствата в държавния бюджет до 1 декември. Зърнопроизводителите отчитат нарастващите производствени разходи и ниските изкупни цени на зърното, което е предпоставка за по-ранно изплащане.

 

Според министър Греков няма как в рамките на една година зърнопроизводителите да получат субсидии два пъти – в началото и в края.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!