Кампания 2019 за подаване на заявления за директните плащания трябва да приключи на 15 май, а до преди ден в цялата страна нямаше нито едно приключено заявление – компютърната система функционира непълно.
 
 
„Не са заредени слоевете, които са основополагащи за очертаване в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Не е заредено и правното основание. Нито споразуменията за ползване на масивите – споразуменията по член 37. Като няма слоеве и контролите не работят. Няма го и бутона за приключване на заявлението“, алармираха земеделски стопани пред Фермер.БГ.
 
Поначало срокът за подаване на заявленията е от 1 март до 15 май. Зареждането на слоевете е закъсняло и миналата година, но в края на март системата вече е работела. През тази година обаче повече от половината от времето вече е изтекло, а слоевете още не са заредени.
 
„Сега можеш да очертаваш, но не можеш да приключиш заявлението си за директните плащания. Обикновено, когато тези слоеве се заредят, след като си очертал, излизат много грешки и трябва да коригираш парцел по парцел. Нямаше дори бутон за приключване на заявленията. До сутринта на 17 април не беше приключено нито едно заявление. Всички са в паника, че няма да успеят да се справят до 15 май“, сподели представител на браншова организация, пожелал името му да не се цитира.
 
 
Обещаната възможност за очертаване онлайн платформа, за която толкова много се говореше, също не позволява приключване на заявлението.
 
„Кампанията вече е минала повече от половината, а всъщност все още не може да се чертае качествено и да се приключват заявления“, обобщават стопани.
 
Браншови асоциации подготвят колективно искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за удължаване на срока по Кампания 2019 с 14 дни или до края на май заради проблемите със системата.
 
„Очертаването е пред колапс, то е доникъде. Водим разговори - различни асоциации, заедно да искаме удължаване на срока, защото пак някой не си е свършили работа, а фермерите ще бъдат потърпевшите“, казаха земеделски производители.
 
 
Паниката в сектора изглежда вече е достигнала до министерството. Общински служба по земеделие са получили по имейла анкета с въпроси смятат ли, че ще успеят да се справят в срок с приема на заявленията по Кампания 2019, колко време средно отнема едно заявление, срещат ли трудности със системата и други.
 
„Ако някой твърди, че няма проблеми със системата, нека каже колко са приключените заявления в страната до момента", казват стопани.
 
Паниката сред фермерите се засилва от поредицата празници, които наближават – Великден, 1 май и Гергьовден – с много почивни дни и неработно време, когато заявления в службите няма да се приемат.