Намеренията за източване до санитарния минимум на язовирите, както обяви преди дни Изпълнителния директор на Напоителни системи ЕАД Георги Харизанов,  може да доведе до серизони проблеми за стопаните през лятото, особенно ако годината за земеделците се окаже сушава.

 

Преди два дни пред Нова телевизия, Харизанов бе категоричен, че независимо от мнението на арендаторите, голяма част от водата в критичните язовири ще бъде сведена до "санитарния минимум".

 

Язовирите без надзор в България са около 2000, стана ясно днес на пресконференция по повод наводненията от началото на седмицата, организирана от Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации. Това, което ни чака, е доста по-тежко от това, което се случи, заяви проф. Христо Етрополски от неправителствената организация. Най-страшното предстои, ако се повишат рязко температурите и задуха фьон или падне още сняг, водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи, прогнозира той. Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете.