За шеста поредна година животновъди от цялата страна се събраха на Националния събор на овцевъдите в България. Под звуците на прочутия гайдарски оркестър Калоферски гайдари, предхождани от 101 каба гайди, започна единственото по рода и мащабите си събитие не само у нас, но и на Балканите. Традиционно форумът се провежда край Петропавловския манастир и ще продължи до неделя, 14 май.
 
 
Форумът откри Симеон Караколев, председател на Асоциацията на млечните овце (НАРМОБ) и организатор на събитието.
 
„На всички колеги овцевъди пожелавам да подържат още малко, защото са част от един голям процес, започнал преди двадесет и няколко години. След много тежка ликвидация на цялото селско стопанство на България в момента те търсят изход. Надявам се, че в рамките на следващите няколко години ще намерим този път, в който един път за винаги България ще се вдигне на тези места, на които е била“, каза Караколев.
 
 
Приветствие отправи и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков и кметовете на Велико Търново и Лясковец.
 
„Аз помня времето, в което всички знаем качеството и сиренето и млякото, което използвахме. Помня времето, в което животните дребен рогат добитък бяха над 9-10 млн. и имаше износ, имаше внос, имаше качество, имаше вкус. Пожелавам на организатора на това събитие, както и на гостите и участниците тук много скоро в годините да достигнат това, което аз помня и голяма част от вас. Пожелавам слънце и хубав празник на всички“, допълни Живков.
 
Официалният старт на събора бе даден с прерязване на лентата от организатора на събитието Симеон Караколев и изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков. Форумът продължи с изпълнение на характери песни, танци и обичаи от Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България и Етнографска група на Армъните в България.
 
 
Овцевъдният събор за поредна година доказа, че е микс от традиция и съвремие, история и настояще, което е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, развиващи се и до днес. Още в първия ден игрите започнаха. Фермери от цялата страна, а и извън нея премериха сили в състезание по ръчна стрижба на овце.
 
В рамките на събора посетителите имат възможност да видят над 300 изложители, животновъди, производители на млечни продукти, дистрибутори на селскостопанска техника, сред които INOVEX и Меркурий Агро и фирми за оборудване и фуражи. На събитието всеки може да се възползва и опита от традиционния вкус на българското сирене и кашкавал, примесен с автентичността на региона от който произлиза.
 
 
Йордан Димитров – Адама е овцевъд и собственик на ферма в град Твърдица. Той произвежда автентично сирене и мляко, което реализира най-вече на пазара. Овцевъдът участва за четвърта година на овцевъдния събор и сподели опита си.
 
„Може би това е пътят. Чрез събори и фермерски пазари да излагаме продукцията си, за да могат хората да опитват, да виждат българския продукт, защото са забравили – кой ял при баба си, кой при дядо си, а има и такива, които не са опитвали въобще“, обясни Йордан Димитров.
 
 
 
По време на изложението посетителите могат да видят още конни атракции, демонстрации на ловни соколи, изложба на кучета, нестинарско шоу, пресъздаване на бойни умения, съхранили се от прабългарите и разбира се да вкусят традиционно от българските гозби, приготвени лично от Ути Бъчваров.
 
„Този събор е наистина едно пътешествие от миналото, през настоящето в бъдещето по простата причина, че такива традиции се надявам, че ние ще имаме. Истинският продукт във всяко едно отношение и истинският човек респективно, се нуждаят от пряк контакт. Това е истинската България и съм много щастлив, че участвам в едно такова движение и революция за спасяването на вкусната България“, сподели Ути Бъчваров.
 
 
Програмата продължава в съпътстващите дни с националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, състезание по доене на овце и кози, кулинарно шоу и аукцион на овце, кочове, агнета и кученца.
 
 
В рамките на Националния събор на овцевъдите ще се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 24 държави от Европа и Централна Азия. Освен тенденциите и проблемите в сектора, по време на събитието, ще бъде поставено началото на Съюза на овцевъдите в Европа - първата подобна структура в ЕС.