Български овцевъди изразиха притесненията си относно развитието на преговорите за Програма Катар, от която те очакват реално да се възползват като започнат да реализират живи животни и месо към Арабския свят. „България е доставяла агнешко месо и е задоволявала значителен дял от търсенето на месо в Арабския свят. Информацията на министъра и МЗХ, че отново се разботи за отваряне на пазарите към Катар даде глътка надежда на българските животновъди, че ще намерят пазар навън. Сега до нас обаче достига информация, че финансовата помощ на арабската държава  ще се насочи в звената на Селскостопанската академия за създаване на научно –производствени овцекомплекси. Това реално няма да доведе до подкрепа на животновъдите, от каквато те в момента дайствително се нуждаят". Това коментираха овцевъди пред Фермер.БГ.

Предвид на това, че пазарите на агнешко месо и към Турция в момента са ограничени, българските овцевъди почти нямат пазари извън страната. Има единични случаи, в които се изнасят животни за Румъния, посочиха фермери.

Припомняме, че на свое заседание миналата седмица Министерски съвет утвърди подписания на 17 май м. г. междуправителствен меморандум за разбирателство на България и Катар в областта на земеделието, животновъдството и риболова.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!