Субсидиите от Европейския съюз в сектор „Земеделие" се оказват добър мотив за млади хора в Родопите да се захванат с животновъдство. Реалностите обаче понякога са по-сурови.
 
 
Овцевъд се наложи да изплаща заем в натура. Родопчанинът се принудил да даде 25 агнета, за да погасява заем в размер на 25 000 евро. Случаят дори влезе в Окръжния съд в Смолян, пише odopi24.blogspot.com.
 
Човекът взел заем, с който да купи 140 овце и да кандидатства по мярката за млад фермер. Целта му била чрез получаваните евросубсидии да изплаща кредита, който трябвало да бъде върнат на частно лице на две вноски.
„Реално пари не съм получил, а животни", разкри в съда родопчанинът. В рамките на няколко години той успял да върне сума в размер на няколко хиляди евро.
 
Помагали и родителите му. В един момент вноските закъснели и заемодателят вкарал младия овцевъд в съда. Според фермера обаче той вече бил изплатил 35 000 лева от заема. Давал дори агнета на кредитора си, като калкулираната от него цена на животно била 200 лева.
Въпреки изплатените до момента суми, магистратите посочиха, че овцевъдът трябва да върне още 12 728.21 евро.