Преди 20 години цената на ябълките на обикновените пазари беше 1,20 лв. и сега е толкова. Когато започнах, нафтата беше 40 ст., а сега е 2 лв. Ябълките държат тази цена, откакто е дошла демокрацията. Всичко друго се е вдигнало много, коментира производителят Асен Йовев за Фермер.БГ. 
 
Стопанството му се намира в село Ресилово, община Дупница. На площ от 15 дка отглежда не само ябълки, но и кайсии, череши, праскови. Сам е създал насажденията. Завършил е Консерваторията, живял е в София. Но преди време са му върнали земи, годините си минавали и Йовев решил да се захване със земеделие.
 
„Не мисля, че някой ще продължи моето начинание, защото децата ми живеят в столицата и имат добри професии. Може би и моите земи ще опустеят някой ден. Но продължавам напред, защото не мога да стоя, трябва да правя нещо,“ споделя овощарят.
 
 
От началото на годината участва на традиционния фермерски пазар пред министерството на земеделието, храните и горите всяка сряда. През зимата предлага ябълки от сортовете Флорина и Джонаголд. Имал е и други – Английска зелена, Грени смит, Муцу, но те много боледували и ги унищожил.
 
Ябълките му най-често страдат от струпясване, затова есенно време Йовев ги пръска с вар и карбамид. Така той редуцира болестта на 90%. За целта използва тракторче 30 к.с. с пръскачка, а за оране има още едно – 15 к.с. Не пръска земята с пестициди. С плевелите се справя само с косене и оране. 
 
За момента зимата в неговия край е мека, която земеделецът определя като неблагоприятна за овошките. Миналата година останал доволен от реколтата от ябълки и череши. Праскови и кайсии обаче почти нямал, защото сланата ги унищожила. 
 
Йовев прави всичко сам. Единствено при брането на кайсиите използва допълнителна работна ръка. Имал е проблем с градушките, но не мисли да инвестира в защитна мрежа. „Единствената трудност е, че остаряваме, иначе ако всичко се прави точно и навреме, няма проблем,“ вярва той. 
 
За своите 66 години производителят успява да се издържа с отглеждането на овошки. Не взима субсидии нито за единица площ, нито за продукция. „Който може, го може. А не да чака някой да му даде нещо и постоянно да вика, че не става,“ убеден е той.