Българските земеделски производители да продължат да получават подпомагане по Схемата за единица плащане на площ (СЕПП) до 2020 година.

Това предложение, направено от страната ни, е приел Съветът на земеделските министри на ЕС в Брюксел.

Решението обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков, предаде репортер на Фермер.БГ.

България постигна принципния си приоритет за опростено прилагане на директните плащания, заяви проф. Станков. Това означава да се прилага схемата, базирана на площ, без да се въвеждат права за плащане до 2020 г.

По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към новата по-сложна система и значително се съкращават административните разходи, обясни новоназначеният зам.-министър на земеделието Снежана Благоева.

С прилагането на схема без права на плащане отпадна проблема с рефертната 2011 год. Това означава, че ще продължи подпомагането на всички новостартиращи земеделски производители.

Предстои окончателното решение за промените в Общата селскостопанска политика 2014-2020 да се вземе на ниво триалог между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент през месец юни.


ВИЖТЕ ВИДЕО :

проф.Иван Станков - за субсидиите по СЕПП

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!