На 11 декември в Правец се състоя официалната церемония по връчване на годишните награди „Зооинженер на България“. За 13-и пореден път Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Националният съюз на зооинженерите в България (НСЗБ) отличиха най-добрите през годината.

Открит ден: Хвалим се с генетично и биологично разнообразие

Събитието започна с приветствия от Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ, и Момчил Тасков – председател на НСЗБ. В залата присъстваха и експерти от ресорното министерство, сред които Силвия Василева и Мариета Нейкова от Дирекция „Животновъдство“ и Полина Марина – държавен експерт.

Наградите бяха раздадени в пет категории. Отличието „Зооинженер-селекционер” получи доц. д-р Димитър Панайотов – декан на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Той бе номиниран от Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България и НСЗБ.

„Зооинженер-мениджър“ на годината стана Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ). Освен успешен зърнопроизводител, той е зоонженер по образование. Създава модерна ферма за млечни овце, в която за първи път у нас са внесени мъжки разплодници от породата Асаф. Неговата номинация е издигната от Национална асоциация за развъждане на млечни породи овце в България.

За „Зооинженер с цялостен принос в развъдната дейност“ бе награден проф. доктор Илия Димитров, който посвещава живота си на приложната генетика и селекцията на овцете. Той бе номиниран от Организацията за развъждане на цигайски и местни породи овце в България.

Зооинж. Момчил Тасков връчи отличията за „Млад и перспективен зооинженер“ на Марин Трънчев и Филип Ралчев. Мартин е на 23 години и е номиниран от Тракийския университет в Стара Загора, където е завършил за бакалавър, а в момента учи и магистратура. Филип пък скоро ще навърши 42 години и работи към Асоциация на Плевенската черноглава овца.

Последното отличие – за „Иновации в животновъдството“, отиде при Румен Атанасов от Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България. Едно от неговите постижения е създаването на електронна родословна книга на Асоциацията.

Друг повод за празнуване по време на събитието беше 60-годишният юбилей на Държавна служба по селекция и репродукция в животновъдството.