За трети пореден път Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) проведе ден на Отворените врати. На място дойдоха студенти от Лесотехническия университет в София и от Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд, както и представители на развъдни организации.

Георги Йорданов: Добри резултати от ДНК лабораторията в говедовъдството

По традиция Денят на отворените врати се прави около Димитровден.

„Сега стадата се връщат, приключва стопанската година, почва подготовка за новата. Време е за равносметка, тази символика сме търсили,“ каза Георги Йорданов, изпълнителен директор на ИАСРЖ, за Агри.БГ.

По думите му за тази една година Агенцията има с какво да се похвали. През 2018 г. успешно заработи ДНК лабораторията в животновъдството, като експертите са взели над 4000 проби от говеда. В момента те продължават с проби от овце, като резултатите тепърва ще се изследват.

„Основният предмет на дейност на Изпълнителната агенция е съхранение на генетичните ресурси. По традиция ще ви представим екземплярите, с които тази година сме работили – Асаф, Калоферска дългокосместа коза, Котленска овца, Романовска овца, Старозагорска овца, Българска бяла млечна коза,“ изрежда Георги Йорданов.

Широко бяха отворени и вратите на лабораториите и кабинетите на специалистите в Агенцията. По традицията ученици и студенти можеха да наблюдават скачка с коч от породата Старозагорска овца и да проследят пътя на изкуствено получаване и замразяване на семенна течност от селскостопански животни.

„Получихме 2,5 куб. см сперма, или около 50–60 дози. Овцете могат да бъдат заплодени по оперативен път, а при козите апликацията може да е директна. Използваме изкуствена вагина, която завършва със спермосъбирателна чашка. Тя е двойностенна, като вътре е налята топла вода, за да бъде с температурата на тялото,“ обяснява специалистът Николай Здравков.

След него на терен излезе ветеринарният лекар Боряна Димитрова, която направи демонстрация за получаване на сперма от Плевенски кон. 

„В спермосъбирателната чашка получихме около 30 мл семенна течност. Тя подлежи на следваща обработка. Би могла да бъде разредена със среда, в която има хранителни вещества, и да се охлади. Охладена би могла да живее 48 часа и да бъдат осемени около 3–4 кобили. Друг вариант е да се обработи допълнително и да се замрази с течен азот в пайети и след години да бъдат осеменявани кобили,“ обясни дамата. 

Бъдещите ветеринари от Костинброд с интерес наблюдаваха технологията на изкуствено осеменяване. Тази година тяхната гимназия има 60-годишен юбилей. В него има 230 деца, като ветеринарна медицина изучават 100 от тях.

„Учениците тук са от 9 и 10 клас, на които тепърва им предстои да учат изкуствено осеменяване и акушерство. Някои от тях са деца на животновъди с частни ферми и затова искат да се образоват в сферата на животновъдството. Изкуственото осеменяване като метод на развъждане е доста позитивен за интензивното животновъдство и се надяваме някои ден нашите ученици да могат да го практикуват,“ обясни техният преподавател д-р Симеон Симеонов.