Изследване на германското министерство на земеделието  е установило наличието на фипронил в 103 от изследвани 473 тестени продукта, съобщи  Suddeutsche Zeitung.
 
Предстои да се проверят общо 800 продукта, което означава, че крайните резултати ще се актуализират. 
По  предварителната информация на изданието в 103-те има 25% фипронил над приетата за максимална доза т.е. над 0,05 милиграма на килограм. 
 
Опасната за здравето доза е над 0,72 милиграма на килограм, но засега не е ясно какви са точните стойности при продуктите, в които има фипронил над горната граница. 
 
Оказва се, че фипронилът е засечен в много различни продукти – например ликьори, в които има яйчена субстанция, всякакви продукти, в които има яйца, както и тестени изделия и печива. Засега няма точен списък с отделните продукти и кой ги е произвел. За момента германските власти не са искали от производителите на храни с доказано по-високо от граничното количество фипронил да ги изтеглят от търговската мрежа, пише Suddeutsche Zeitung. 
 
През август тази година, когато избухна скандалът с фипронила, германската провинция Северен Рейн-Вестфалия спря от търговската мрежа над 900 000 яйца със завишено количество на фипронил. Техният произход беше от Холандия. Тогава германските власти обявиха, че откритото количество на отровното вещество не е в такава концентрация, че да представлява реална опасност при консумация. 
В България също се стигна до задържане на яйца, произведени на наша територия – от консорциума "Агробизнес".