Депутати от левицата предложиха да бъдат въведени по-ниски данъци за земеделските производители. Днес депутатите Пенко Атанасов и Петър Мутафчиев настояха за изменение на Закона за данъка върху физическите лица, с който да се въведе по-ниска данъчна основа за начисляване на ДДС за малките земеделски производители.

 

Според Пенко Атанасов данъкът, който трябва да платят земеделците на годишна база, е много висок и непосилен в сравнение с този на юридическите лица. Предложението е ДДС да бъде 10% и с това да се балансират данъците на физически лица, заети в земеделското производство, посочи Атанасов.

Сега земеделските производители не могат да платят този данък, а когато имат задължения към държавата, не могат да ползват и преференциите, които държавата им предоставя по европейските фондове.


Петър Мутафчиев заяви, че в момента Правителството се опитва да сложи 40% данък печалба върху аграрния отрасъл. Той посочи, че сега в базата за начисляване на ДДС влизат освен субсидиите и осигуровките. Мутафчиев попита направено ли е от страна на ГЕРБ  искане по нотификация във връзка с възможност за преотстъпване на данък за земеделските производители. Преференцията предвижда, както в Закона за корпоративното подоходно облагане, 60% от данъка да бъде преотстъпен, ако се инвестира в нова селскостопанска техника.