БСП поиска министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да бъде спешно изслушан тази седмица в парламента. Според социалистите Найденов трябва да даде обяснение за поскъпването на хляба и за зърнения баланс в страната. ДПС пък поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов, земеделския министър и вицепремиера Симеон Дянков във връзка с протестите на тютюнопроизводителите. От движението заявиха, че са готови да оглавят демонстрациите и да поемат политическата отговорност за тях.

Социалистите заявиха, че има зърнена криза в страната и точно по тази причина земеделският министър Мирослав Найденов трябва да бъде изслушан в парламента. Според лидера на БСП Сергей Станишев министърът трябва да даде обяснение за повишението на цената на хляба, има ли достатъчно запаси на зърно в страната и предстои ли внос.

„Министър Найденов трябва да отговори освен неговите ПР-акции и използването му като спаринг партньор от министър-председателя или като кукла за биене, какво прави той като министър, а резултатът е увеличаване на цените“, коментира Станишев.

 

До 22 януари 2011 година са внесени 24 555 тона хлебна пшеница, а са изнесени от България 1 млн. и 600 хил. тона хлебна пшеница. Внася се на цена над 500 лв. „Няма последователна държавна политика – няма никакъв анализ и представа какво е реалното състояние в държавата. Ще има ли пшеница до края на годината, колко е тя, какво ще е поведението на Държавния резерв, ще се намеси ли и какво се случва с позволените държавни механизми, защото положението с цената на хляба излиза извън контрол”, посочи Нинова. По думите й същото е и състоянието при олиото.„Предвиждаме и прогнозираме, че само в областта на хранителните стоки инфлацията през януари е и ще бъде до края на януари – 2%. Това е непоносима тежест”, посочи Нинова.

45 592 лица няма да получат национални доплащания като земеделски производители, тъй като те дължат пари на държавата. При това тези хора не знаят, че причината да не си получат парите от националните доплащания е, че имат задължения към държавата.
За това състояние в сектора освен обективни причини има и субективни – увеличаване на данъчноосигурителната тежест, увеличаването от стойността на акциза на горивата, отказът им от национални доплащания, посочи Нинова.Тя каза още, че причината за протестите на хората са мизерията, гладът и липсата на управленски решения.

„Вместо сега земеделският министър да е тук и да работи активно в това напрежение на тютюнопроизводители и земеделски производители – той наистина се е запилял в Япония, за да го рита Бойко Борисов по кокалчетата, което е не само цирк и провал за външната политика на България, но е крайно безотговорно към българските граждани”, заяви Нинова. Тя посочи, че тютюнопроизводителите поставят два въпроса – реколтата от миналата година да бъде изкупена. Нинова заяви, че в договорите, които са сключили с фирмите изкупвачи няма фиксирана цена, но по закона за тюнюнопроизводството, Министерски съвет може да им отнеме лицензиите, ако те не си изпълняват задълженията. Вторият проблем, който поставят е за реколтата през тази година. Нинова отново изтъкна, че има разрешение от страна на ЕК за 76 млн. евро национални доплащания, но въпреки разрешението от Брюксел – не са предвидени национални доплащания за сектора. Секторът струва 76 млн. евро национално подпомагане , а вкарва в хазната – 2 млр.лв., посочи Нинова. По думите й, ако не се намери решение ще се зароди огромен социален проблем, ако тези хора останат без работа. Третият проблем е демографски, защото ако продължава тази политика то тогава тези райони ще продължат да се обезлюдяват.

 

Мирослав Найденов не можа да отговаря на неудобни въпроси в парламента

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!