Нова раса мана настъпва по родните полета със слънчоглед. За това алармира доц. Галин Георгиев, селекционер в Добруджанския земеделски институт, град Генерал Тошево. 

Зърнена реколта: Добивите ще бъдат с 30% надолу

„Нашите фитопатолози обходиха Северна и Южна България. Откриха мана по слънчогледа почти при всички посеви. Основната причина е неспазване на сеитбооборота”, подчерта ученият. Според него всеки сее слънчоглед когато и където му е удобно и не спазва сеитбооборот от 4-5 години. 

Доц.Галин Георгиев: „Болестта напредва. Тя е опасна и ще дойде време, когато ще компрометира добивите много сериозно”. 

Това е нова раса мана, която е установена при всички хибриди и всички фирми, неспазващи оборота на културите още през миналата година, подчерта доц. Георгиев.

Тогава учените от Добруджанския институт предупредиха за нуждата от спешни мерки и акцентираха да се сее слънчоглед на едно и също поле през дистанцията от 4-5 години. Въпреки това предупрежденията на учените останаха нечути.

„Лошата новина е, че маната продължава да се развива и настъпва у нас и дори химичните средства за борба не са ефикасни срещу нея”, обобщи още селекционерът. 

За следващата сеитбена кампания Добруджанският земеделски институт ще предложи 4 хибрида слънчоглед – три конвенционални и един хербицидоустойчив. Те са на пазара от 3 години, като с всяка следваща площите, засети с тях, се увеличават, съобщи доц. Галин Георгиев.

Селекцията е на много високо ниво, но има нужда от държавна подкрепа, за да се развива успешно.

Нужна е целенасочена политика в сектора, която да стимулира българското производство, категоричен е доцентът. 

Той посочи страни като Турция и Испания и Турция, в които е задължително стопаните да сеят най-малко 15% площите си със семена, произведени в съответната държава.

В момента посевите със слънчоглед у нас са в добро състояние. Ако се сбъднат прогнозите за 150 литра дъжд на кв.м. през юни, то тогава културата ще бъде обезпечена с влага за цялата вегетация.