Екосхемите ще се превърнат в един голям проблем въпреки доброволното участие в тях. Вероятно много производители ще кандидатстват за тях и после ще бъдат санкционирани, защото, ако не са си направили предварително сметката, ще разберат, че са влезли в един капан, смятат представителите на осем организации в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Едно от най-важните им искания е за промяна в критериите за прилагане на тези нови екологични мерки, за които ще доброволни за изпълнение в новия програмен период. Те са с огромен бюджет, който в голямата си част е насочен към непроизводствени площи. „Предвидени са много пари, а заложените критерии дават възможности за вратички без реалното им изпълнение“, смятат от бранша.

По техни думи обаче служебното ръководство на Министерството на земеделието оказва голяма съпротива и намира хиляди обяснения и извинения за това, че не иска да отвори Стратегическия план за земеделие.

„Мотивът на Министерството е, че външна фирма прави промените. За нас беше много странно и обидно как тази външна фирма може да отстранява забележките на ЕК, а не може да коригира други, които са по настояване на бранша“, недоумява Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

Повече от месец браншът е недоволен и изпраща писма с настояване по най-бързия начин да бъдат отстранени десетина забележки в Стратегическия план и те да влязат в сила за 2023 г., но Министерството не откликва за тях и не може да се постигне така нужният консенсус. 

„Тези страхове, че ако Стратегическият план бъде отворен, ще бъде осуетена Кампанията за директни плащания, ги вменява единствено ръководството на министерството. Имали сме случаи в България, когато кампанията по очертаването се задейства чак през месец май и сме успявали. Ако има закъснение, то ще бъде не повече от месец, но ползите от него ще бъдат измервани в милиони. Колкото повече се бавим, толкова по-голямо ще бъде закъснението, но тази умишлена спирачка не идва от нас, а от ръководството“, възмущава се Петков. 

Една от корекциите, които той е посочил навреме още на Тематична работна група, е, че ягодите и малините оранжерийно производство са забравени да бъдат включени в интервенцията за биологично производство. „От Министерството ни казаха: „Да, правилно сте го видели, но не можем да го променим, защото промените се правят от външна фирма“, цитира по памет Петков.