Британски овцевъд реши да заложи на цикорията. Той се надява да получи среднодневен прираст на живата маса на агнетата от 300 г, включвайки културата в пасищната ротация, информира farminguk.com.

Допълнителна подкрепа: По 4 евро на коза/овца в Гърция

Хю Джонс е собственик на 350 овце. Той взе участие в научно-практическо изследване в сътрудничество с правителството на Уелс, за да изследва влиянието на цикорията върху здравето и теглото на животните си.

Многогодишната цикория широко се използва в пасищните системи в Нова Зеландия и става все популярна във Великобритания, тъй като през последните години се отделя сериозно внимание на системите за интензивна паша.

Хю Джонс отглежда 1,76 ха стандартна тревна смес с включена цикория и 1,82 ха обикновена тревна смес. Сега две групи отбити агнета ще пасат на различни участъци, за да се получат достоверни данни. Целта е да се постигне прираст на живата маса на животните с 300 г на ден на пасището с цикория. По този начин фермерът планира да намали себестойността на своята продукция, като ограничи зависимостта от концентрати и фуражи.

Отглеждаме повече трева за паша на овцете по ротационна система и сега искаме да се съсредоточим върху качеството й, за да може есента да получим повече агнета за клане, казва Джонс.

Цикорията притежава висока устойчивост на засушаване, тъй като има дълбоки корени. Доказано е, че намалява въздействието на вътрешните паразити върху здравето на животните. Освен това се отразява благотворно върху почвата и улавянето на въглерода, създава водни и въздушни канали в земята.

Отглеждането на цикория е полезно не само за биоразнообразието, но и позволява да се удължи периодът на паша, казва Гуион Пари, специалист по отглеждане на месодайни животни.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Регистрацията по член 137 – на границата между два закона

Близо 90% от държавните помощи са за животновъди

Ани от Болярово спечели срещу БАБХ