Заради сушата в Област Хасково се очертават сериозни затруднения със сеитбата на рапица през месец Август, алармираха пред Фермер.БГ земеделски производители от региона. Докато в Северна България вече 2 поредни седмици има ежедневни валежи, то на редица места в Хасковско и Ямболско сушата се задълбочава.

 

Зърнопроизводителя Димитър Желязков от фирма "Клас-95" , който обработва земи в землището на Хасковските села Татарево и Гарваново, заяви пред Фермер.БГ, че заради сушата тази година не са постигнати желаните добиви рапица и средно те са с около 100 кг./дка по-ниски в сравнение с миналата година и са паднали до 250 кг./дка. На малкото места, където е "капнал дъжд" добивите са добри, но това са предимно изключения. Въпреки по-ниските добиви, реколтата от рапица е реализирана веднага на пазара на цена 820 лв./тон без ДДС от място.

 

В същото време в Община Добричка, където жътвата на рапица приключи, отчетоха среден добив от рапица - 310 кг./дка. В Общините Генерал Тошево и Тервел добивите са по-ниски - средно 255 кг./дка., е информацията от областната служба по земеделие в Добрич.

 

Цената на тон рапица в Добруджа в момента се движи на нива около 830-870 лв./тон без ДДС  в зависимост от количествата.

 

© 2011 fermer.bg

 

снимка © tractor.bg : ремарке с рапица от реколта 2011, близо до Опака