Цената на царевицата може да се вдигне до рекордно високи нива през първата половина на тази година, което да я направи най-добре представящата се селскостопанска стока на стоковите борси в света.

Това прогнозират анализатори от компании в чужбина, търгуващи със суровини. Те посочват увеличените покупки от страна на правителствата като фактор за „разпалване на пазара”, пише Bloomberg.Царевицата е стоката, при която "търсенето е най-малко балансирано” в сравнение с предлагането.

Царевицата достигна рекордно ценово ниво от 7,9925 долара за бушел през юни 2008 г. и трябва да поскъпне с повече от 13% спрямо сегашните си цени, за да надхвърли това равнище.Agrocorp е поредната голяма инвестиционна компания, която заедно с Rabobank International и Blackstone Group прогнозира цената на царевицата да се вдигне до рекордни нива през тази година.

През последната година царевицата поскъпна с 89%, като надмина скока в цените на пшеницата и соята, което допринесе за ускоряването на инфлацията при храните в световен мащаб. Увеличеното търсене в комбинация в намаляващите запаси тласкат цените на стоката нагоре. Царевицата се търгуваше срещу 7,21 долара за бушел по време на вчерашната сесия в Сингапур, което е най-високата й цена от юли 2008 г.

Пшеницата, която се търгува срещу 9 долара за бушел, е поскъпнала с 80% през последната година, след като Русия забрани износа, а наводнения поразиха реколтата в Австралия. Освен това сушата в Китай може да навреди на зимната реколта от пшеница в страната.

Американското министерство на земеделието очаква световните запаси от царевица да паднат до най-ниските си нива за последните четири години в края на този сезон до 122,5 млн. тона. За това ще допринесе и увеличаващото се търсене на царевица от производителите на месо и етанол, което може да направи търсенето й по-голямо от производството за втора година.

Индексът на Организацията за прехрана и земеделие към ООН за световните цени на храните скочи до рекордно високо ниво за втори пореден месец през януари заради високите цени на зърното, млечните продукти и захарта.

Според експерти на организацията свиващото се световно предлагане на зърно, включително на пшеница и царевица, загатва, че "презапасяването с тях става все по-масово”.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!