Обемът на внос на соя в Китай през последното тримесечие на годината, по прогнози, ще се понижи с четвърт, съобщава агенция Reuters.

Световните запаси от соя вървят към рекорд

Това ще е най-резкият спад за последните 12 години. Основа за прогнозата е поведението на китайските купувачи на соя, които в момента задържат покупките си заради ситуацията на търговска война със САЩ и големите запаси на Китай.

Вносът на соя в Китай, които представлява 60% от целия световен внос на тази култура, ще възлиза в четвъртото тримесечие на тази година на 18-20 млн. тона в сравнение с 24 млн. тона през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Този месец вносът на соя в източната страна за последните три месеца на годината ще бъде само 6 млн. тона, казва служител на сингапурския офис на международна търговска компания, която има в Китай собствени заводи за производство на масло.

В момента китайските купувачи не искат да купуват американска соя. Поради това вносът се осъществява преимуществено от Бразилия, Аржентина и Канада. Цената на американската соя дори с оглед вносното мито от 25%, въведено през юли, е съпоставима с цената на бразилската. Китайските купувачи обаче ще боят от възможна реакция на местната власт, която може да блокира разтоварването на плавателните съдове, натоварени със стока от САЩ. Не е изключено повишаване на митото.
 
Друг експерт от Пекин прогнозира вносът през четвъртото тримесечие да бъде 20 млн. тона.

До края на февруари ситуацията на китайския пазар ще бъде стабилна. Ще има достатъчно соя. През март-април ще се усети лек дефицит, но ако търсенето е слабо, соята ще стигне и за тези месеци, казва той.

Запасите на соя в Китай се оценяват на 8,57 млн. тона. Седмица по-рано те са били на рекордно ниво – 9 млн. тона.