Днес в Брюксел се провежда вторият Европейски конгрес на младите фермери. Организатори на събитието са „посланиците” на младите фермери от България, Португалия, Австрия и Испания - евродепутатите Мария Габриел, Нуно Мело, Елизабет Кьостингер и Мария Аусилиадора Кореа Самора. Като платформа за споделяне на опит и добри практики, Конгресът събра стотици фермери от 19 държави-членки, земеделски организации и политици на европейско ниво, за да дискутират мерки за насърчаване и подкрепа на дейността на младите земеделски стопани в ЕС и тяхната роля за селското стопанство.

 

При откриването на Конгреса българският евродепутат Мария Габриел наблегна, че младите фермери са бъдещето на европейското земеделие, защото символизират модернизацията и иновациите. „Земеделието е навсякъде - в министерствата на земеделието на страните-членки, в европейските институции, в асоциациите на земеделските производители, в отношенията между самите фермери. При оформянето на новата ОСП бяхме изправени пред голямото предизвикателство да намерим такава формула, която от една страна да защитава интересите на всички страни–членки, а от друга – интересите на всички региони в съответната страна и представените в нея сектори.

 

Но въпросът, по който имаме единодушие са младите и нуждата те да бъдат по-силно представени и подкрепени в новата ОСП”, заяви Мария Габриел. Тя изтъкна необходимостта от нови методи за насърчаване на младите да навлизат в земеделието, но не само под формата на наследяване на стопанството, земя, машини и работен капитал. Необходими са повече програми за обучение, повишаване на осведомеността относно практическите въпроси и европейското финансиране, повече обмен на добри практики и контакти между млади фермери в Европа.

 

В заключителната част на Конгреса ще се състои тържествената церемония по обявяване на резултатите и победителите в конкурса Европейска награда за млади фермери. България ще се бори за приз в една от трите конкурсни категории - за най-добър проект, най-устойчив проект, най-иновативен проект - с проекта на Красимир Илиев, който спечели първото място в националната селекция на участниците за наградата. Миналата година български проект спечели наградата за най-устойчив проект.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!