Земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще направят всичко възможно да изтеглят по-рано подпомагането, обвързано с производството на плодове и зеленчуци, като средствата бъдат платени на фермерите още през март, вместо през април.
 
 
 „Това са между 75 и 80 млн. лв. Ще направим всичко възможно, но това е свързано и с обработката на документи. Смятаме, че ще се справим“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор за Фермер.БГ. По-рано днес той откри традиционното международно изложение „Агра 2019“.
 
Министърът коментира и информацията, разпространена сред производителите на плодове и зеленчуци, че реално ставката тази година ще бъде същата, както през 2018 г.
 
„Темата е много дълга, водили сме хиляда разговора с тях. Имаме лека промяна в рамките на тази година за начина, по който ще се плаща, а именно за да има по-голяма справедливост за покриване на еднакъв относителен дял от разходите за производството на различните видове – конкретно на зеленчуците“, поясни Румен Порожанов.