Народните представители облекчхаи частично забраната чужденци или офшорни компании да притежават земеделски земи у нас. Това стана след изменение на Закона за пазарите и финансовите инструменти. Депутатите изключиха публичните дружества, които се търгуват на Българската фондова борса от кръга на лицата, които нямат право да притежават земеделска земя у нас, съобщава Българското национално радио.
 
Отпадат санкциите от 100 или 300 лева на декар за публични компании, които притежават ниви и в същото време сред акционерите им има офшорни дружества или чужденци от страни извън Европейския съюз. Те бяха въведени по-рано със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и трябваше да влязат в сила от 1 октомври.
 
От БСП и ДПС обвиниха вносителите в прокарване на лобистки интереси чрез нов закон, като се пренебрегва приетото в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Венцислав Каймаканов от ДПС беше категоричен: Отваря се широко вратата на офшорните компании, които искат да продължат да купуват и да притежават земеделска земя в България.
 
Вносителите от Реформаторския блок се мотивираха с това, че не може да се контролира пазарът на акции и публичните компании да се разглеждат като едно цяло и че има регулаторни механизми за контрол на фондовата борса. Те бяха категорични, че има опасност от отлив на чуждестранни инвестиции. В подкрепа Делян Добрев от ГЕРБ коментира: С един, два лева покупка на акция публично дружество от името на офшорна компания можеш да я изнудваш тя да си продаде земята на безценица, защото я грози заплахата от санкции в размер на десетки или стотици милиони левове затова, че е нарушила българското законодателство. Така че ние не отваряме врата, ние затваряме една врата, вратата, която даваше възможност да се изнудват български публични дружества.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!