Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско са притеснени заради неяснотата около изкупната кампания на тютюна тази година. Това каза местният производител Иван Сабахлъков, цитиран от радио „Фокус“. Той уточни, че реколтата отдавна е прибрана, но тютюнът не се купува.

 

„Миналата година по това време кампанията беше свършила, а сега дори не е започнала”, добави Иван Сабахлъков. Земеделците се притесняват и за цената, на която ще бъде изкупена суровината. По думите на Сабахлъков, този проблем стои пред тях всяка година. „Фирмите определят качеството на тютюна. Според мен, то е средно добро, но не аз съм този, който определя критерия”, добави тютюнопроизводителят.

 

Той и колегите му се надяват цената, на която ще се изкупува тютюнът да се запази около 5-6 лева, но нямат никаква яснота какво ще се случи и ще бъде ли изкупен всичкият произведен тютюн, тъй като количеството му е доста голямо. Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевския и Кърджалийския региони се оплакват и от нищожната държавна субсидия, която са получили тази година.

 

Производителите на ориенталски, дребнолистен тютюн са подпомогнати с по 0.04 лева за килограм, докато за едролистния тютюн, който се отглежда в равнинните части на страната, главно Северна България, субсидията е около 0.50 – 0.60 лева.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!