Санкции заради неспазване на изискванията по мярка агроекология заради пропаднали площи, няма да бъдат налагани на земеделските производители. Това каза за Фермер.БГ заместник министърът на земеделието и храните Васил Грудев в отговор на въпрос ще има ли санкции за земеделците, които няма да спазят сеитбооборота по Агроекология заради наводненията през декември м.г. и в началото на 2015 г..
 
Пропадналите площи, които са с регистриран протокол със съответното им окачествяване като пропаднали площи, са форсмажор и не подлежат на санкции. 
 
Нещо повече, обясни Грудев – когато има пропаднала площ, в рамките на една стопанска година, това понякога може да доведе до необходимост за изменение на плана за сеитбооборот за следващата година. Именно затова МЗХ променя наредбата в посока занапред също да могат да се променят заявените планове за сеитбооборот. Това се отнася само за случаите, в които има форсмажор и необходимост от агротехническа гледна точка за изменение на плана за сеитбооборот, обясни зам.-министърът.
 
С приемането на Наредбата ще се даде възможност на бенефициентите да си предоставят новите планове за сеитбобоборот, но още веднъж подчертавам, че тук се засягат само случаите, при които поради форсмажор, се налага промяна в плана за сеитбооборот, подчерта Грудев. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!