Според екипа на Института по животновъдни науки – Костинброд, който работи в областта на пчеларството, нови разработки могат да помогнат сериозно на сектор „Пчеларство“. „Повишаването на ефективността в пчеларството е възможно и ние работим именно в тази посока“, заяви за Фермер.БГ гл. ас. д-р Пламен Христов.

 

Той работи по авторски модел на многоместен нуклеусен комплекс, който може да се трансформира само за няколко минути от обем за работа на нормално семейство в нуклеусен комплекс. Този нуклеусен комплекс може да съществува като такъв и целогодишно, но да се използва централно отопление, което да подпомага зимуването на малките пчелни семейства. Вече няколко години използваме такива в практиката като постоянно ги усъвършенстваме, каза Христов.

 

Нуклеусните комплекси засега дават много добри резултати, но има и проблеми, които трябва да се решат – най-вече от технически характер. „Тези кошери могат да излязат на пазара след като минат всички процедури по патентоването им. По отношение на изпитването на нуклеусните кошери смятам, че ни е необходим поне още един сезон – на този етап изученото като характеристика е потвърдено, но по отношение на новата пчелна технология е необходим поне още един сезон, за да бъде отработен елементът на нарояването, например.

 

Тъй като кошерите са с по-голям обем, по-трудно пчелите изпадат в роево състояние, а това е задължително, за да изпитаме метода“, обобщава гл. ас. д-р Пламен Христов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!