Новото звено за фискален контрол към Националната агенция за приходите (НАП) ще следи движението на стоки, основно аграрни, през България и ще заработи от 1-ви януари 2014 г. Поредната мярка на Националната агенция по приходите цели да бъде предотвратено укриването на ДДС при транспорта и търговията със земеделска продукция.

 

Системата се изгражда по модела на Румъния, където доказва ефективността си вече няколко години. Целта е да бъдат следени и физически, освен документално, "рисковите" стоки, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БНР. „Свободното движение много често допуска да се движат големи количества рискови стоки като плодове, зеленчуци, захар, месо, а и много други, за които няма платежни документи и тяхната последваща търговия в България е рисково да не бъде отразена в декларации и да не бъдат внесени дължимите данъци.

 

Контролът ще се осъществява от екип на служители на НАП, на границата и във вътрешността на страната, който периодично ще следи движението на рисковите стоки”, обясни Бъчваров. Списъкът със стоките, които носят риск от укриване на ДДС, ще се обновява ежегодно и ще се бъде публично достъпен, обещават от приходната агенция.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!