Стартира ново самолетно заснемане у нас за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели. То ще обхване една трета от територията на страната, съобщават от Министерството на земеделието (МЗм).

Готвят се промени в индикативната програма за приемите по ПРСР

Предвиденото за 2022 г. заснемане е финалната част от изпълнението на тригодишния проект за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна, допълват от агроведомството.

МЗм: В резултат на разчитането на новата ЦОФК, на сателитни изображения от ДФЗ, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за Кампания 2022 г.

Според графика заснемането тази година ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Сливен. Ще бъдат заснети и погранични части от области Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Дейността ще се извършва от два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери и осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта, съобщават още от министерството.