През изминалата седмица агрометеорологичните условия се определяха от топло за сезона време с температури по-високи от нормата. Това доведе до активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата, и до промяна във фенологичното състояние на посевите от тези култури.
 
 
През първата половина от новата седмица агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време с високи среднодневни температури, вещаят агрометеоролозите от НИМХ на БАН. 
 
При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите трети лист, начало и масово на фаза братене. При овощните видове ще протича набъбване и разпукване на пъпките.
 
През първите дни от периода условията ще са подходящи за извършване на предсеитбените почвообработки (култивиране, брануване) на площите предвидени за сеитбата на пролетни култури, се  казва още в прогнозата
 
В овощните насаждения и лозовите масиви ще се провеждат фитосанитарни резитби (срещу огнения пригор по семковите и екскориозата по лозите). При овошките може да се извърши третиране с бордолезов разтвор с концентрация 1 процент с цел ограничаване на фитопатогените.
 
През втората половина от седмицата се прогнозират чувствително понижение на температурите и валежи. Условията ще са неподходящи за работа на полето.
В края на периода започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България.