Нов софтуер за чипове ще бори проблема с падането на ушните марки при животните.

Целта на Министерството за земеделието и Агенцията по храните е да бъде въведена унифицирана система, в която да се съдържа цялата база данни за животните – регистрация на животното, неговата история, тази на заболявания и лечения и т.н.

 

Както Фермер.БГ писа при много фермери съществува проблема с падането на ушните марки, което според тях е около 30% от марките, сложени след поставяне. Фермерите се принуждават да измислят приспособления за допълнително им закрепяне. По време на среща със зам.министър Цветан Димитров в Сливен преди дни, фермери се оплакаха от цените на марките на пазара, които българският производител на ушни марки предлага на цени от 3,50 лв. за бройка, при цени на немския производител от 0,78 ст. за брой.

 

С новия софтуер ушните марки ще бъдат заменени с чипове и всички тези проблеми би следвало да отпаднат. Чипът ще съдържа цялата информация и история на животното и следва да пресече и друг проблем – този с липсващите в системата животни, които обаче са във фермите и по неясни причини липсват в базата данни на агенцията.

 

ушни марки - видео

 

микрочип инплантиран в крава

© 2011 fermer.bg