Употребата на небелтъчните азотни съединения при хранене на преживни животни е наложена практика, доказала своята рентабилност. Продуктът Addiferm® N, произведен от HL Hamburger Leistungsfutter GmbH и дистрибутиран у нас от HL-TopMix, е отлично решение за набавяне на протеин при храненето на високопродуктивни животни. Той прави лесно и сигурно използването на небелтъчните азотни съединения в ежедневната работа на фермерите.
 
Данни на ФАО от 2013 година извеждат като главни производители на краве мляко в света САЩ, Индия, Китай, Бразилия и Германия, като в тази класация България се нарежда едва на 64 място. Основните причини за високата продуктивност на стопанствата са използването на добра селекционна програма и правилното и балансирано хранене на лактиращите животни, което позволява да се реализират техните генетични заложби. Сред основните подходи, за балансирано хранене и намаляване разходите за литър мляко, е използването на небелтъчните азотни съединения (NPN – познати, като карбамид). Добавянето на NPN в дажбата на животните намалява разходите за протеинови фуражи (соев, слънчогледов, рапичен шрот) и повишава продуктивността на животните. 
 
Влагането на небелтъчни азотни съединения в дажбите е познат още в средата на миналия век, когато фермерите са започнали да добавят карбамид. Тази практика е използвана основно, когато в дажбата, в голямо количество са присъствали царевичният силаж или нискокачествените груби фуражи (слами и сено).
 
 Сам по себе си, карбамидът е изкуствен тор, съдържащ 46% азот, използващ се за обогатяване на почвата. Карбамидът представлява силно безцветно кристално вещество със силен горчив вкус, лесно разтворим във вода и силно хигроскопичен. Когато участва в дажбата на животните, азотът се разгражда до амоняк, който се оползотворява от търбуховата микрофлора и се синтезира в микробиален протеин, богат на незаменими аминокиселини, които от своя страна повишават продуктивността на животните. 
 
Карбамидът трябва да се използва правилно, в противен случай може да предизвика рискове и да доведе до натравяне на животните. В миналото това е било често срещано явление. Когато животните приемат по-голямо количество от необходимото, настъпва отравянето причинено от бурното отделяне на амоняк в организъма на животните. Едни от основните признаци за натравяне на животните с карбамид са: обилно слюноотделяне, подуване, болки в коремната област, учестено дишане, спазми и др. 
 
Днес, напредването на науката по хранене на преживни животни, позволява контролирано ползване на небелтъчните азотни съединения. Такова решение дава продуктът Addiferm® N. 
 
Какво представлява продуктът Addiferm® N? Това е комбинация от протектирана фуражна урея и декстроза, при която азотът се освобождава бавно и контролируемо в търбуха на животните, в следствие на което се усвоява пълноценно от търбуховата микрофлора. Като резултат се осигурява енергия на бактериите, подобряват се ферментационните процеси в търбуха и смилаемостта на дажбата. При продукта Addiferm® N още е предотвратено и слепването и образуването на бучки благодарение на специално мастно покритие на гранулите.  
 
Всичко това прави Addiferm® N безопасен източник на азот и протеин при храненето на високопродуктивни животни.  Накратко основните ползи от продукта са:
 
• Подобрение съотношението фураж-концентрат
• Увеличение на добива на мляко
• Увеличение на приема на сухо вещество
• По-добра поносимост и използваемост на уреята
• Оптимален растеж на бактериите в търбуха
• Подобрение на смилаемостта на дажбата
• Подобрение на синхронизацията в търбуха
• Положителен ефект върху здравния статус и продуктивността
 
Вече достъпен и на българския пазар, Addiferm® N прави употребата на небелтъчните азотни съединения сигурна и лесна за фермерите и води до значително подобрение на икономическата ефективност в стопанствата.

 

Д-р Мирослав Симеонов, Продуктов мениджър HL-TopMix