Зърнопроизводители в Добруджа са възмутени от нов опит на фирма "Русгеоком БГ" да получи разрешение за добив на природен газ в района на община Генерал Тошево.
 
 
Компанията обжалва пред Административния съд във Варна решението на РИОСВ-Варна, с което беше отхвърлено нейното инвестиционно предложение. Мотивите на фирмата са срещу 4 решения по Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) и бяха внесени на 22 май, 2018 г.
 
„Изненадани сме неприятно. След като има решение на министри, на министър-председателя, как може някой да тръгва срещу правителството?“, коментираха пред Фермер.БГ добруджански стопани.
 
Те очакват, че инициативният комитет срещу добива на природен газ в региона и други неправителствени организации няма да изоставят каузата за защита на водата и земята в най-плодородната част на България.  
 
Административният съд ще се запознае с мотивите на „Русгеоком БГ“ и ще проведе ново открито заседание по делото на 18 септември 2018 г.
 
 
„Лошото е, че наново се възбуждат страховете на хората и се всява напрежение. Не е нормално да стават такива неща. Ще искаме трайно решение на въпроса, което да не зависи само от съда“, обясниха фермери.
 
В своята жалба до Административния съд компанията твърди, че решението на РИОСВ-Варна е било издадено при допуснати съществени процесуални нарушения, довели до невъзможност на жалбоподателя да изрази позицията си по отрицателните становища на РЗИ „Добрич“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“, Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и „В и К“ Добрич. Фирмата смята също, че решението е „немотивирано, незаконосъобразно и издадено в нарушение на целта на закона“.
 
Пред сградата на съда във Варна вчера отново се проведе протест на граждани, които са против близо до нивите им да се добива газ. Жители на Генерал Тошево, на село Спасово и от районите на Добрич и Варна, бяха категорични, че не искат да се добива газ в района на Добрич.
 
„От фирмата обещават, че ще внимават. Но грешки стават. И дори 0.1%  да е рискът, на който ни излагат те, ние не сме готови да го поемем. Защото ние живеем там и се изхранваме основно със земеделие", коментира Николинка Гицова от Инициативния комитет против добива на газ в Генерал Тошево пред Радио „Варна“.
 
Притеснени са и пчеларите. Айдън Изет от село Спасово е загубил 230 пчелни семейства. Това се е случило, след като са започнали сондажите за газ в находището.
 
„Имаше някакви вибрации като сондираха и тези вибрации зимно време тревожат пчелните семейства. Те тръгват по стените на кошера да търсят каква е причината, изпадат в летаргия и не могат да се движат. Падат на дъното на кошера и остават там", обясни фермерът.