Националната овцевъдна асоциация ( НОА )  призовава овцевъдите да се обединяват в организации на производители с цел да могат да се възползват от европейските схеми за финансово подпомагане по линия на Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ) .

 

Овцевъдите могат да  получат до 400 000 евро безвъзмездна финансова помощ заяви пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, Председател на НОА. Финансовата помощ се отпуска като годишно плащане за пет последователни години, считано от датата на признаване на съответната организация. Размерът на помощта се изчислява на година според стойността на годишната пазарна продукция.

 

Към момента липсва интерес за създаване на такива организации, поради обичайните противоречия и неспособността за обединение между овцевъдите. По схемата могат да се подпомагат организации на земеделски производители, официално признати до края на 2013 г.

 

Размера на помощта се изчислява всяка година въз основа на стойността на годишната пазарна продукция на организацията на производителите. Финансова помощ се изплаща под формата на годишно плащане, отпуснато за пет последователни години, считано от датата на признаване на организацията.

 

Помощта ще се изчислява като процент от годишната пазарна продукция на организацията и:
А) се равнява за първата, втората, третата, четвъртата и петата години съответно на 5 %, 5%, 4%, 3% и 2% в зависимост от стойността на реа-лизираната продукция, на стойност до 1 млн. евро, и
Б) се равнява за първата, втората, третата, четвъртата и петата години съответно на 2.,5%, 2,5%, 2,.0%, 1,5% и 1,5% в зависимост от стойността на реализираната продукция, на стойност над 1 млн. евро,
В) се равнява за всяка организация на производителите на не повече от:
- 100 хил. евро за първата година
- 100 хил. евро за втората година
- 80 хил. евро за третата година
- 60 хил. евро за четвъртата година
- 50 хил. евро за петата година

 

За повече информация търсете зооинжинер Бисер Чилингиров  : 0882286270  ; 0877700392

Електронна поща: [email protected]

 

© 2011 fermer.bg