Овцевъди от област Кърджали и региона могат да се включат в Първия от поредицата семинари, организирани от Националната овцевъдна асоциация. Семинарът ще се проведе на 5 април в Кърджали, съобщи за Фермер.БГ председателят на НОА Бисер Чилингиров.  Темата на семинара е „Избор на подходящи породи овце за планински и полупланински райони. Методи на развъждане”. 
 
По време на срещата Чилингиров ще запознае фермерите с ролята на Националната овцевъдна организация за развитие на овцевъдството, със създаването на организации на производители и иновации в овцевъдството, както и какви са средносрочните прогнози и възможности за развитие на овцевъдството в България.
 
Събитието се провежда съвместно с Националната служба за съвети в земеделието (териориален областен офис - Кърджали), Селскостопанска академия (Опитна станция по животновъдство и земеделие – Смолян), и Научно-техническите съюзи (териториална организация – Кърджали).
 
ПРОГРАМА:
 
09.45 – 10.00 ч. Регистрация на участниците 
 
10.00 – 10.45 ч. Подходящи породи овце за отглеждане в региона; Лектор: доц. д-р Цонка Оджакова – Опитна станция по животновъдство и земеделие (ОСЖЗ) - Смолян 
 
10.45 – 11.30 ч. Развъдна дейност в овцевъдството; Лектор: доц. д-р Цонка Оджакова – ОСЖЗ - Смолян 
 
11.30 – 12.15 ч. Хранене на различни категории овце; Лектор: доц. д-р Цонка Оджакова – ОСЖЗ - Смолян 
 
12.15 – 13.00 ч. Хигиена и хуманно отношение към животните; Лектор: доц.д-р Цонка Оджакова – ОСЖЗ – Смолян;
 
13.00 – 16.00 ч. Ролята на Национална овцевъдна организация за развитие на овцевъдството. Организации на производители и иновации в овцевъдството. Средносрочни предвиждания и възможности за развитие на овцевъдството в България; Лектор: Бисер Чилингиров – Председател на НОА.
 
Семинарът ще се проведе от 10 часа в гр. Кърджали, Териториална организация –организация – Кърджали на НТС, ул. „Булаир” № 35, зала 210.